Round Table: To Java or not to Ja.. – to Kotlin?

Algemeen, Chapter Den Haag '22, Chapter Rotterdam '19, Tribes
24 juli, 17:30 - 20:30
Nog plaatsen over

Omschrijving

Deze round table vindt plaats op HQ Rotterdam op woensdag 24 juli. Inloop is rond 17:30 en voor eten wordt deze avond gezorgd! Na het eten gaat de round table beginnen en zal duren tot ongeveer half 9 (maar uitloop is altijd mogelijk).

Waar gaan we het over hebben? 
Het is vaak verstandig om nieuwe ontwikkelingen binnen ons vakgebied voorlopig te negeren. Zo spaar je energie voordirect relevante onderwerpen, maar ook blijken veel van die opgegooide balletjes uiteindelijk zeepbellen te zijn.

Je hebt vast al vaak mensen over Kotlin horen praten. Is dat een relevante programmeertaal? Alleen voor Android en sowieso slechts ‘syntactische suiker’ voor Java?

Kotlin is een recente (maar niet langer nieuwe, want alweer meer dan 10 jaar oude) taal met als doel het combineren van de beste features van bestaande talen. Inspiratie kwam o.a. van Haskell, Lisp, C#, Python, Groovy, Ruby, Java en Scala. Daarnaast was interoperabiliteit met Java een belangrijke ontwerpvoorwaarde.

Laten we nu Kotlin 2.0 is verschenen (eind mei 2024), met bovendien de erop gebaseerde frameworks Multi Platform stabiel en Compose alleen nog in beta voor iOS, eens van gedachten wisselen over de voordelen van Kotlin voor (met name) backend-applicaties. Hoe verhouden die zich tot de recente uitbreidingen en verbeteringen van Java, in versie 21 (LTS) en verder?

Op KotlinConf 2024 vertelden Google, Meta en Amazon enthousiast hoe steeds grotere delen van hun backend-code (naast uiteraard veel telefoon-app- en frontend-code) ofwel worden opgezet in Kotlin of ernaar worden geconverteerd. Dit op initiatief van hun developers.

We nodigen collega-RS’ers met (vrijwel) geen kennis van of ervaring met Kotlin, zowel als intensieve gebruikers ervan -en iedereen daar tussenin- uit voor een rondetafelgesprek. We willen immers van elkaar leren. Je mag zo actief of passief deelnemen als je aangenaam vindt. Je hoeft sowieso geen Java-verleden te hebben, want Kotlin kan mogelijk ook een serieus alternatief zijn voor developers met een andere achtergrond, bijv. C#, Go of Python.

Een paar aspecten van Kotlin die we kunnen bespreken, maar we laten ons vooral leiden door jullie inbreng:

 • Minder ruis, compactere code
 • Nooit meer NPE’s
 • Keuze uit meerdere doelplatformen: JVM, Wasm, native code en JavaScript
 • Slimme, automatische casts
 • Overriden van methods van final classes, zonder inheritance
 • Eleganter en intuïtiever functioneel programmeren
 • Operator overloading voor expressieve, leesbare code
 • Argumenten bij hun naam noemen en mengen met postitionele argumenten
 • Interne DSL ’s voor nóg expressievere code

En:

 • Data classes (Kotlin) versus records (Java)
 • Vervangen virtual threads (JVM) Kotlin’s coroutines?

Reacties

Yannick van 't Hullenaar

Vergelijkbare events

17 juli, 17:30

ReBuild event – Fysiek

Tribe Microsoft
20 Spots
17 juli, 17:30

ReBuild event – Online only

Tribe Microsoft
12 Spots
18 juli, 08:30

Samenwerken @ Roermond

Chapter Roermond ’23
17 Spots