Unit testing – Hoe en waarom? – Digitaal via Teams

Unit testing is een belangrijk onderdeel van software development. Het zorgt voor een betere codekwaliteit en toekomstige aanpassingen aan de software worden er gemakkelijker door.

Dit klinkt als een goede reden om het te gebruiken, maar hoe implementeer je dit in een bestaande applicatie? Waar moet ik hierbij op letten, heb je dan gelijk 100% coverage nodig en is 100% op zichzelf wel een goed doel? Hoe verhouden unit tests zich tot de andere testsoorten (end-to-end, integratietests, enz)?

In deze talk geeft Edward Becx, een front-end developer met een automated testing achtergrond, antwoord op de bovenstaande vragen en nog veel meer!

 

Hier kun je je aanmelden voor de digitale versie van de Talk. Wij sturen je een dag van tevoren een teams uitnodiging.

Chapter Central Presents – Alles over testen!

Altijd al meer willen weten over TDD, dan is dit het technische event voor jou. Op woensdag 30 juni 17:00u zullen we jullie meenemen in de wereld van het testen en alles wat daar bij komt kijken. Met een onwijs boeiende talk over TDD praten we jullie helemaal bij over de testers way of life. Dit wil je absoluut niet missen.

Outline

Talk 1 – TTD Is Not Dead

TTD is een oud onderwerp dat nog steeds relevant is tot de dag van vandaag. Heel vaak wordt TDD geïnterpreteerd als unit-tests maken, maar dat is niet het complete plaatje. TDD is een framework van disciplines hoe men hoog-kwaliteit software kunt produceren. De laatste letter ‘D’ in TDD staat officieel voor Development, maar het hele framework helpt men om een goed ontwerp te maken. Daardoor staat de ‘D’, on-officieel, ook voor Design. TDD helpt je de software vanuit het oog van de gebruikers te gaan zien. Hierdoor bereik je niet alleen een hoge(re) kwaliteit software maar ook software wat makkelijk en intuïtief is voor de gebruikers.

Talk 2 – Databases & test data, hoe ga je er mee om?

De testpiramide is een bekende metafoor om onderscheid aan te brengen tussen geïsoleerde, snelle unit tests en de langzame integratietests, met bovenin de tests die alles aan elkaar knopen. Ergens zullen we de database moeten integreren. Op de vraag waar en hoe je dat doet is geen eenduidig antwoord te geven. Dat ligt o.a. aan de complexiteit van het datamodel, of deze bedrijfslogica bevat, en of die code ook onder jouw beheer valt. Een handig stuk gereedschap wat we momenteel bij DeGiro gebruiken om een database m.b.v. Docker in je test te gebruiken is het Testcontainers framework. Dit is Java tech, maar de presentatie zal zo veel mogelijk taal-agnostisch zijn.

Let op: Dit event is georganiseerd door Chapter Central maar is natuurlijk voor alle rockstars beschikbaar!

Life as a product owner: Vincent Bitter vertelt over zijn ervaringen als PO!

Altijd al nieuwsgierig geweest naar wat het inhoud om een Product Owner te zijn? Ben je benieuwd of de rol bij jou past en zou je hier meer over willen weten? Dan is deze talk helemaal voor jou!

Onze eigen Rockstar Vincent Bitter is van zijn developersfunctie tijdens een van zijn opdrachten terecht gekomen in de Product Owner rol en gaat ons alles vertellen over:
– Wat een Product Owner hoort te doen in een team
– Hoe Vincent in de rol is terecht gekomen
– Zijn likes en dislikes aan de PO rol
– En hoe je er naar kan werken om hier meer mee te doen

Deze talk zal ruimte geven voor vragen en specifieke delen van de Product Owner rol dus iedereen die zich inschrijft kan een week vooraf een vragenlijst verwachten met daarin wat punten zodat Vincent ervoor kan zorgen dat hij een antwoord heeft op je vragen!

Let op: Dit event is georganiseerd door Chapter-West maar is voor alle rockstars beschikbaar! Twijfel dus niet langer en schrijf je in!

Moederdag ALERT! Moeders, bakken maarrrrr!

Update 3 mei: Let op! de pakketten voor Moederdag zijn verstuurd. Natuurlijk kan je je nog inschrijven, maar helaas is de deadline (vrijdag 30 april) voor het ontvangen van het pakket verstreken. 

Ahh moeders (in elke vorm; moeder, schoonmoeder, moeder van je kids ;-)), we zijn er DOL op! Moederdag zit er weer bijna aan te komen, en in aanloop daar van gaan we op donderdag 6 mei onze mama’s weer eens even lekker in het zonnetje zetten!

Niemand minder dan Heel Holland Bakt Guru, Meester Patissier en altijd goedlachse Robért van Beckhoven zal jullie en jullie moeders namelijk het geheime recept van zijn onvolprezen, wereldberoemde, 20 jaar bestseller taartje gaan geven: zijn “Appelfleurtje”. In een online Masterclass leert hij jou en je moeder de fijne kneepjes van het vak . Maak jij straks even een goede beurt bij Mams!

We starten op donderdag 6 mei om 17.00 uur met een livestream via Teams. De belangrijkste ingrediënten en gear die je nodig hebt voor dit heerlijke recept krijg je opgestuurd (in tweevoud ;-). Alleen de verse ingrediënten (Appels & Boter) haal je zelf nog even in de winkel.

Wil jij je moeder verrassen? Pak de telefoon, nodig haar uit voor 6 mei bij je thuis en vergeet jezelf natuurlijk niet hier even aan te melden!

Moeders, bakken maarrrr!

Chapter East presents: familie pubquiz voor alle Chapters | Door Ralph & Roderic Smeets

Hi Rockstars!

Onze tweewekelijkse East pubquiz wordt donderdag 29 april omgetoverd tot een heuse familie pubquiz voor alle Chapters!

Rockstar Ralph Smeets verzamelt samen met zijn zoon Roderic de leukste weetjes en nieuwtjes voor een Kahoot quiz geschikt voor de hele familie!

We starten om 17.00 uur en iedereen is dus welkom! Verzamel je partner, kids, neefjes/nichtjes, buren en quiz gezellig met ons mee.

Lessons learnt building – Daan van Osch

We zijn nu zo’n twee jaar onderweg met de Team Rockstars profielentool, een voor en door Rockstarstool die helemaal leeft in Azure. Ondanks dat ik al een tijdje meedraai in software, heb ik er toch weer een paar stevige lessen uit geleerd. In deze sessie wil ik jullie graag meenemen in wat we gebouwd hebben, op welke wijze, wat ik ervan geleerd heb, en wie en wat het meeste impact heeft gemaakt.

Uiteraard sta ik ook enorm open voor een discussie over hoe jullie kijken naar die lessen en wat voor jullie echt lekker werkt in een snel wisselend team.

The Java Unconference!

Stel je voor dat je naar een grote Java conferentie gaat waarbij jij zélf zou kunnen bepalen wat de onderwerpen worden… Een droom van velen. Gelukkig is de Java Tribe hier om dromen uit te laten komen! Introducing: The Java Unconference!

Wat kan je verwachten? Nou, dat is dus helemaal aan jezelf! Van tevoren zullen er geen sprekers gevraagd worden, geen PowerPoint presentaties worden voorbereid en geen onderwerpen vast staan. Aan het begin van de Unconference gaan we met iedereen onderwerpen bedenken die wij in de Java-wereld het meest interessant vinden. Vervolgens gaan we in kleinere groepen over deze onderwerpen sparren. Het wordt dus een dialoog met mede ontwikkelaars, in plaats van een monoloog van 1 spreker. Het perfecte moment om jouw kennis te delen en ervaringen van anderen te horen. Kennisdeling en gezelligheid staan centraal.

Geef je nu op om deel te nemen aan deze primeur! Keep it nerdy! 🤘

Tech talk | Lars Meijdam – TailwindCSS, The new Bootstrap?

Klaar met generieke styling schrijven voor je frontend applicaties die lastig onderhoudbaar of uitbreidbaar is? Dan is TailwindCSS waarschijnlijk iets voor jou!

Bootstrap biedt een aantal standaard styling classes voor je aan, zoals ‘w-100’ (width: 100%) of ‘position-absolute’. Echter zijn dit er maar een paar van de honderden standaard styling classes die je zou kunnen gebruiken. TailwindCSS heeft deze allemaal geimplementeerd en met logische namen, zodat ze gemakkelijk kunnen worden gebruikt (en eventueel uitgebreid!).

Nu hoor ik je zeggen, wat is dan het verschil tussen TailwindCSS en Bulma css? Ook hier krijg je antwoord op in de tech talk van onze eigen Rockstar: Lars Meijdam! Schrijf je dus snel in!

De tech talk zal via teams plaatsvinden op Donderdag 29 april van 19:00 – 20:00
De talk zal in het Nederlands worden gegeven (If English is preferred, please let me know by sending me a mail at: Robin.vantienhoven@teamrockstars.nl)

Chapter Upper South – 18 maart Future Tech Digital 2021 Pre-Preview

Binnenkort zullen onze toppers Vincent Hendriks en Bart Kooijmans spreken op Future Tech Digital 2021. Om al een beetje de presentatie te oefenen, zullen ze ons een sneak preview geven!

Programma:

  • 18:30 – Bart Kooijmans – Google and Amazon cloud for the Azure developer
  • 19:30 – Vincent Hendriks – Containerization is improving your dev experience!

Talk Bart Kooijmans: Google and Amazon cloud for the Azure developer

Going to the cloud is a given. Endless possibilities with over 200 managed services, global coverage with datacenters everywhere and you are charged per usage. But which cloud should you use? As a Microsoft developer, you’d choose Azure right?! In this session I’ll show you the similarities between the three major clouds Microsoft Azure, Amazon AWS and Google GCP. I’ll argue that in the end there isn’t too much difference. The only thing that matters is that you should see the whole picture.


Talk Vincent Hendriks: Containerization is improving your dev experience!

Docker has changed IT by making it a lot easier to ship your products, but what about the development experience? In this session i will talk about what containerization can do for the developer itself, teams and organizations. It’s not just about shipping products. Topics I will be talking about are containerized dev environments locally and in the cloud (Github Codespaces), containerized tools, services and ofcourse container security scanning.


Chapter Lower South presents | Rick Worms – Clean Code

We kunnen allemaal werkende code schrijven. Maar wie kent het gevoel dat je na jaren je code terugleest en denkt: “Wat was ik hier aan het doen?”.
Door je te houden aan de principes van clean code zorg je ervoor dat dit je niet meer overkomt. En beter nog, het zorgt ervoor dat je collega’s ook weten wat je code doet. Goede code heeft goede naamgeving, is goed leesbaar en is duidelijk. Dit is belangrijk, want behalve dat code moet werken, moet het ook onderhoudbaar en uitbreidbaar zijn in de toekomst. In deze tech talk neemt Rick je mee in de ideeën van Robert C. Martin, ook bekend als ‘Uncle Bob’, en anderen grootheden in de clean code wereld. Met praktijk voorbeelden helpt hij je op weg en reikt hij je best practices aan die je direct kan toepassen in je dagelijks werk.

Meeting link: Teams meeting